Barbara Blida - pamiętamy

dodano 2016-04-25 14:04 w kategorii: Kraj

9 lat temu zmarła Barbara Blida, wieloletnia posłanka SLD, minister budownictwa. Okoliczności jej śmierci pozostają niewyjaśnione. Barbara Blida padła ofiarą nagonki stworzonej przez ludzi IV RP, paranoicznego poszukiwania wymyślonego „układu”. Organizatorzy tego procederu nie zostali ukarani, nie ponieśli odpowiedzialności politycznej lub karnej, dzisiaj ponownie odgrywają kluczowe role w państwie.

Zbigniew Ziobro ponownie pełni funkcję ministra sprawiedliwości i prokuratora generalnego. Prokuratorem krajowym jest też Bogdan Święczkowski, który 9 lat temu pełnił funkcję szefa ABW, służby która odpowiadała za aresztowania Blidy. Najważniejszym politykiem w Polsce jest dzisiaj Jarosław Kaczyński, wówczas posiadający pełną wiedzę o akcji przeciwko Barbarze Blidzie.

Ani Ziobro, ani Święczkowski, ani Kaczyński nie przeprosili za śmierć Barbary Blidy, nie wyrazili nawet skruchy z powodu śmierci niewinnej kobiety.

Barbara Blida urodziła się 9 grudnia 1949 roku w Siemianowicach Śląskich. Ukończyła w 1976 studia na Wydziale Inżynierii Sanitarnej Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Od 1968 do 1977 pracowała jako specjalista ds. BHP w Zakładach Azotowych w Chorzowie, następnie do 1993 była naczelnym inżynierem w PBW „FABUD”. W latach 1989–2005 posłanka na Sejm X, I, II, III i IV kadencji, minister gospodarki przestrzennej i budownictwa w latach 1993–1996.