„Audyt” ideologiczny

dodano 2016-05-13 13:03 w kategorii: Kraj

Podsumowujemy „audyt” rządów koalicji PO-PSL przez rząd PiS dziś, ponieważ potrzebowaliśmy chwili refleksji i dystansu od tego, co zobaczyliśmy w Sejmie dwa dni temu – rozpoczął konferencję Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD. – „Audyt” był ideologiczny – podkreślił. Szef SLD stwierdził, że Polki i Polaków nie interesuje jakim kolorem limuzyny jeździ dany minister, ale istotne są kwestie ważne dla ich życia. – Ostatnio przeprowadzone badania pokazały, że 4 mln Polaków planuje wyjazd  z naszego kraju – stwierdził Czarzasty. – To jest bilans „dobrej zmiany”, zamiast się wzajemnie oskarżać, PO, PSL i PiS weźcie się do roboty! – dodał przewodniczący Sojuszu.

Dwa dni temu PiS postawił tezę, że Polska zaczęła się w 2015 r. – powiedział przewodniczący SLD. – Jest to niebezpieczna teza, tym bardziej, że wcześniej prezydentem Polski był Lech Kaczyński, a premierem Jarosław Kaczyński, a wielu działaczy PiS w czasie PRL otrzymało chociażby stopnie naukowe – podkreślił Czarzasty. – Informuję, że Polska, jest i tego PiS nie neguje oraz, że Polska będzie bez względu na to ile czasu partia Kaczyńskiego będzie rządzić – podsumował.

Słyszeliśmy, że PO podwyższyło VAT do 23%, czemu krytykujący to PiS nie zmienił – powiedział Wincenty Elsner, wiceprzewodniczący SLD na konferencji prasowej podsumowującą debatę o „audycie”. – To samo stało się z kwotą wolną od podatku, którą rząd Beaty Szydło miał podwyższyć. – dodał Elsner. – Problem kredytów we frankach również nie został rozwiązany – podkreślił.

PiS w wyborach obiecywał również trzecią stawkę podatkową dla najlepiej zarabiających w wysokości 39%. – stwierdził wiceprzewodniczący Sojuszu. - Dlaczego nie została wprowadzona? – dopytywał. – SLD proponuje wprowadzenie 50% stawki dla najlepiej zarabiających. – dodał. – I nie chodzi wyłącznie o zwiększenie wpływów do budżetu, ale również o solidaryzm społeczny – podkreślił Wincenty Elsner.

Upłynęło już ponad 30 procent czasu perspektywy finansowej (budżetu Unii) na lata 2014-2020, a stan kontraktowania i zaawansowania inwestycji jest równy ZERU. – stwierdził eurodeputowany Bogusław Liberadzki. - W Brukseli rozpoczęto już prace nad rewizją perspektywy finansowej, co może być groźne dla Polski. – podkreślił.

Unia Europejska to nie tylko pieniądze, ale i wartości – powiedział prof. Liberadzki. – Dziś w Polsce PiS kreuje nastroje antyunijne, aby w odpowiednim momencie zgłosić propozycję wyjścia naszego kraju z UE. – dodał.

Usłyszeliśmy, że prowadzono audyt, ale taki dokument tworzą niezależne podmioty, a nie sami zainteresowani.  Audyt powinien zostać wykonany przez zewnętrznych ekspertów, nie przez polityków.– powiedziała Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka SLD.

- Dziś, przez działania PiS, Polsce grozi funkcjonowanie dwóch porządków prawnych. Organy samorządowe zmuszone sę do podejmowania uchwał, czy będą przestrzegać nawet nieopublikowanych wyroków Trybunału Konstytucyjnego. Dzięki radnym SLD w całym kraju podejmowane są uchwały stanowiące, że samorządy będą przestrzegać wszystkich wyroków TK.

W państwie PiS Temida pozbawiona jest wagi. Dzierży tylko miecz. Zlikwidowane mają zostać wszystkie sądy rejonowe, co zmniejszy dostępność do sądownictwa zwłaszcza w małych miejscowościach – podkreśliła Żukowska. – Przejazd do miasta wojewódzkiego wiąże się z kosztami i w połączeniu z kwotą, którą trzeba ponieść w związku z samą sprawą sądową, stworzy barierę dla sporej grupy obywateli w dochodzeniu swoich praw – dodała.

Liderzy SLD stwierdzili, że taki „audyt” powinien mieć miejsce w pierwszych tygodniach rządów, po pierwszym półroczu oczekuje się już wyników rządzenia. Rząd powinien w związku z tym zabrać się do pracy.