Okrągły Stół, Konstytucja, Unia Europejska – to dorobek lewicy

dodano 2016-05-25 14:40 w kategorii: Kraj

Polska lewica potrafi w ważnych sprawach mówić jednym głosem. Dlatego w rocznicę referendum konstytucyjnego jestem tu z Ryszardem Kaliszem – otworzył konferencją prasową Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD. 25 maja 1997 r. odbyło się w Polsce referendum konstytucyjne, za przyjęciem nowej ustawy zasadniczej opowiedziało się 6 396 641 Polek i Polaków, czyli 52,7% głosujących. Okrągły Stół, Konstytucja, Unia Europejska – to dorobek lewicy. – stwierdził szef SLD - Tego nikt nam nie zabierze. – dodał.

Apeluję do Andrzej Dudy o zwołanie okrągłego stołu w sprawie Trybunału Konstytucyjnego – powiedział Włodzimierz Czarzasty.  -Skoro w 1989 roku Polacy potrafili się dogadać, to tym bardziej potrafią porozumieć się dzisiaj.- podkreślił. -  Apeluję do liderów partii parlamentarnych: przestańcie się kłócić! Polska potrzebuje porozumienia. – dodał przewodniczący SLD.

Kieruję apel do prezydenta Dudy o przestrzegania Konstytucji. – powiedział Ryszard Kalisz, przewodniczący stowarzyszenia Dom Wszystkich Polska oraz szef kancelarii prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, za czasów którego nowa ustawa zasadnicza weszła w życie.  - 19 lat temu za Konstytucją opowiedziało się prawie 6,4 mln Polaków. – podkreślił Ryszard Kalisz - Taka była wola narodu. – dodał.

W sprawie obecnego konfliktu wokół Trybunału Konstytucyjnego Ryszard Kalisz powiedział - Jedna kwestia to przestrzeganie prawa: publikacja wyroków, zaprzysiężenia sędziów. Druga to kompromis polityczny.

19. rocznica referendum konstytucyjnego

19 lat temu Polacy w referendum powiedzieli „tak” Konstytucji przygotowanej z inicjatywy Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Za Konstytucją opowiedziało się 6,4 mln Polaków.

Kampania referendalna żyła echami parlamentarnych kontrowersji toczących się wokół ówczesnego projektu ustawy zasadniczej. Rządząca koalicja SLD-PSL wspierana przez UW oraz UP przekonywała do przyjęcia ustawy. Większość sejmową wspierał także prezydent Aleksander Kwaśniewski – pierwszy przewodniczący Komisji Konstytucyjnej. Pozaparlamentarna opozycja ROP oraz AWS w populistycznej kampanii przekonywała Polaków do opowiedzenia się przeciw konstytucji i odrzucenie jej w drodze referendum. Ostatecznie w referendum przeprowadzonym 25 maja 1997 roku przy frekwencji wynoszącej 42, 86% Polacy przyjęli nową Konstytucję. Za ustawą zasadniczą opowiedziało się 52,71% uczestników głosowania (niespełna 6,4 mln).

Konstytucja z 1997 roku była efektem politycznego kompromisu SLD, PSL, Unii Wolności i Unii Pracy. Konstytucja gwarantuje bezpłatność usług publicznych w zakresie edukacji i ochrony zdrowia, a także obowiązywanie w Polsce najbardziej demokratycznego pięcioprzymiotnikowego prawa wyborczego. W myśl art. 2 „Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej”. Komisji Konstytucyjnej Zgromadzenia Narodowego w latach 1993-1997 przewodzili parlamentarzyści SLD (Aleksander Kwaśniewski, Włodzimierz Cimoszewicz, Marek Mazurkiewicz).

15 lipca 1997 roku Sąd Najwyższy stwierdził ważność referendum konstytucyjnego. Dzień później ustawa zasadnicza została ogłoszona w Dzienniku Ustaw. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej weszła w życie trzy miesiące po opublikowaniu jej tekstu w dzienniku, czyli 17 października 1997 roku.