Krystyna Łybacka matką chrzestną sztandaru wielkopolskich weteranów Wojska Polskiego

dodano 2016-06-06 20:32 w kategorii: Kraj

Związek Weteranów i Rezerwistów jest organizacją zaangażowaną w podtrzymywanie pamięci o zasługach wojennych wszystkich żołnierzy polskich walczących z hitlerowskimi Niemcami na różnych frontach działań zbrojnych II Wojny Światowej. Historia Związku Weteranów i Rezerwistów Wojska Polskiego sięga 1993 r., należą do niego zarówno byli, jak i obecni żołnierze, cywile, w tym członkowie rodzin żołnierskich.

4 czerwca 2016 r. Wielkopolski Oddział Związku Weteranów i Rezerwistów Wojska Polskiego im. generała Franciszka Gągora świętował uroczystość nadania sztandaru, to wydarzenie miało miejsce w miejscu szczególnym dla poznaniaków i Wielkopolan  - na  placu przed pomnikiem Powstańców Wielkopolskich w Poznaniu.

W celu uhonorowania tych, którzy w największym stopniu przyczynili się do powstania sztandaru, na jego drzewcu umieszczone zostały gwoździe pamiątkowe z nazwiskami.

Krystynie Łybackiej, eurodeputowanej SLD, powierzono godność matki chrzestnej sztandaru, ojcem chrzestnym sztandaru został major rezerwy Krzysztof Urbanek, którzy przekazali sztandar wiceprezesowi ZG ZWiR  płk. Krzysztofowi Majerowi. W imieniu wielkopolskiej organizacji ZWiR sztandar odebrał prezes płk. Tadeusz Topolewski.