27 tysięcy kielczan pokazało czerwoną kartkę prezydentowi Lubawskiemu

dodano 2016-06-13 13:45 w kategorii: Kraj

Dziękuję mieszkańcom Kielc, którzy wzięli udział w referendum w sprawie odwołania prezydenta miasta Wojciecha Lubawskiego – powiedział Marcin Chłodnicki, radny miasta Kielce z ramienia SLD. - 20 tysięcy kielczan pokazało czerwoną kartkę prezydentowi naszego miasta – podkreślił radny.

W niedzielę 12 czerwca 2016 r. o godzinie 21 zakończyło się referendum w sprawie odwołania prezydenta Kielc Wojciecha Lubawskiego, z powodu zbyt słabej frekwencji głosowania nie można było uznać za ważne. Frekwencja wyniosła trochę ponad 17 procent, aby referendum mogło zostać uznane za ważne potrzeba było głosów 25 procent kielczan. Ciekawie natomiast przedstawia się podział głosów w liczbach bezwzględnych, do urn poszło w niedzielę 27 783 kielczan, 26 982 osób głosowało za odwołaniem prezydenta, obecnego włodarza miasta poparło jedynie 596 osób.

- Jest to na pewno potencjał kielczan, którego nie można lekceważyć – skomentował wyniki Marcin Chłodnicki. – W tej kampanii reprezentowałem ponad 20 tysięcy osób, które wystawiły negatywną ocenę obecnemu prezydentowi – dodał.

Jednym z głównych zarzutów wysuwanych przeciwko prezydentowi Kielc Wojciechowi Lubawskiemu, jest tempo w którym miasto wyludnia się. Niskie zarobki i złe warunki zatrudnienia przyczyniają się do rosnącej sfery ubóstwa w mieście, a obiecane przez prezydenta miasta inwestycje i nowe miejsca pracy nie pojawiły się.

Organizatorzy referendum powoływali się min. na dane GUS-u i Eurostat-u, które to instytucje przewidują, że Kielce do 2035 r. będą najbiedniejszym miastem wojewódzkim w Polsce, a liczba mieszkańców spadnie poniżej 150 tysięcy.