Centrum monitoringu jakości usług medycznych w Opolu

dodano 2016-06-30 15:47 w kategorii: Ludzie

Opolski Sojusz proponuje monitorować dostęp mieszkańców regionu do usług medycznych, ale również edukować pacjentów, w tym celu pragnie powołać centrum monitoringu. SLD zastrzega, że nie jest to pomysł polityczny i zaprasza do współpracy organizacje pozarządowe, którym na sercu leży dobro pacjenta.

Poprzez centrum monitoringu opolski Sojusz chce pozyskać wiedzę, w jaki sposób na terenie województwa tworzone są kolejki do specjalistów oraz na badania. Czy źródłem kolejek jest zbyt małe finansowanie ze strony NFZ, czy też zbyt mała liczba specjalistów lub też problem leży zupełnie gdzie indziej.

SLD w Opolu przez następne dwa miesiące czeka na zgłoszenia organizacji, które chciałyby zaangażować się w projekt. Można to zrobić kontaktując się poprzez pocztę elektroniczną - opolskie@sld.org.pl.

We wrześniu 2016 r. zostaną przedstawione szczegółowe zadania i struktura samego centrum oraz jego formuła prawna działania. Na pełnomocnika ds. utworzenia centrum powołano Ewę Błaut-Biernacką, która od lat związana jest ze służbą zdrowia.