Szopiński: Klauzule społeczne w przetargach miejskich w Bydgoszczy

dodano 2016-07-07 15:08 w kategorii: Kraj

Nasza inicjatywa ma za zadanie ukrócić zatrudnianie na umowy śmieciowe pracowników do realizacji projektów na rzecz miasta – powiedział inicjator akcji wprowadzenia klauzul społecznych w zamówieniach publicznych w Bydgoszczy Jan Szopiński, radny SLD.

Przedsiębiorstwa, która nie mają pracowników, a dopiero po wygranym przetargu gromadzą potrzebny personel, po wprowadzeniu nowych regulacji nie będą miały czego szukać w przetargach publicznych w Bydgoszczy. W maju 2016 r. prezydent miasta zastosował już podobną klauzulę i firma, która chciała wygrać przetarg musiała udowodnić, że posiada odpowiednie kadry do realizacji projektu.

- Liczba zatrudnionych w danej firmie może być elementem oceny przetargu, tzw. firmy teczkowe będą musiały się do tego dostosować – mówi Jan Szopiński, bydgoski radny Sojuszu. – Liczymy na poparcie naszego pomysłu przez radnych PiS i PO – dodaje.

Autor pomysłu proponuje, aby prezydent miasta przygotował regulamin stosowania klauzul społecznych przy zamówieniach publicznych do końca sierpnia br. W przypadku negatywnej odpowiedzi prezydenta Bydgoszczy, sprawa powróci na wrześniowej radzie miasta, gdzie radni będą dyskutować nad projektem uchwały zobowiązującej prezydenta do wprowadzenia klauzul społecznych w przetargach miejskich.