Włodzimierz Czarzasty o szczycie NATO

dodano 2016-07-11 18:08 w kategorii: Kraj

Pierwsza refleksja, która mnie ogarnęła to taka: wszyscy uczestnicy szczytu NATO, w co drugim zdaniu mówili o podstawowej zasadzie – że najważniejsze, to mieć dobre stosunki z sąsiadami. To w związku z tym ja się pytam, jak wytłumaczyć obecną politykę Polski wobec Rosji? To przecież jest nasz największy sąsiad.

Czy po tym szczycie ktoś wyciągnie wnioski z tego, co mówiono? Nie chcę, żeby SLD przyczepiono łatkę przyjaciela Putina, ale jeżeli to jest tak, że wszyscy sąsiedzi są ważni, i że najważniejsze jest, żeby z sąsiadami współpracować, no to ja stawiam bardzo poważne pytanie polskiemu rządowi – czy będzie jakaś rewizja w sprawie politycznych stosunków z Rosją?

Druga rzecz, która się zdarzyła – co prawda niejako „przy okazji” szczytu – to jaskrawo widoczny podział polskich mediów w sprawie tego, co powiedział prezydent Obama na temat demokracji w Polsce. Część mediów relacjonuje to tak, jakby to było najważniejsze wydarzenie całego szczytu. Między nami mówiąc – wcale nie uważam, że ze strony Obamy było to grzeczne. Można zwrócić uwagę w cztery oczy – w końcu rzecz dzieje się między przyjaciółmi. W tej sytuacji rozumiem jednak, że prezydent Obama nie traktuje prezydenta Andrzeja Dudy jak przyjaciela – nie zaufał mu na tyle, że jak mu powiedział, że źle postępuje z Trybunałem i mediami, to Duda się tym przejmie, i że w związku z tym cokolwiek się zmieni. Uznał, że żeby się ewentualnie zmieniło, musi to powiedzieć głośno, publicznie. To świadczy o tym, że on nie wierzy, że prezydent Duda traktuje go poważnie…

Na marginesie – uważam pana Andrzeja Dudę za marnego prezydenta, ale w takiej sytuacji należałoby się z nim właściwie solidaryzować. Aż się prosiło, żeby zapytać pana prezydenta Obamę – a jak ty rządziłeś przez dwie kadencje, jak prowadziłeś amerykańską politykę, skoro teraz szanse na wygranie wyborów prezydenckich ma Trump? Gdybym był na miejscu prezydenta Dudy, grzecznie, ale skomentowałbym to. Przyznałbym się do tego, co jest u nas słabe, czy złe, ale też zwróciłbym uwagę, że podobnie jest wszędzie. Telewizje przechodzą jednak nad tym do porządku i tylko jedni się tym ekscytują, a drudzy to bagatelizują. Niemniej reprymenda dla Dudy jest w centrum uwagi. Trzy bataliony w pribałtyce i jeden w Polsce występują jakby przy okazji. A to właśnie one są najważniejsze.

No i pytanie, co to znaczy z punktu widzenia Rosji? Czy to dobrze, że wojska NATO będą bliżej jej granic – czy to jest dobrze dla pokoju na świecie w przyszłości? A co zrobić z taką refleksją – przecież po szczycie w Warszawie okazało się, że największym zagrożeniem dla świata nie jest ISIS, nie jest terroryzm, nie są faceci, którzy masowo zabijają jeńców, kobiety i dzieci, wysadzają lotniska i stacje metra, tylko Rosja. Czy to nie jest chore? I to mówi facet, który nie ma kłopotu z uchodźcami na głowie, choć innym ten kłopot na głowę zwalił… Amerykańskie akcje w Iraku, Libii, czy teraz w Syrii, uzbrajani przez nich talibowie i Daesh – to są przyczyny olbrzymich fal uciekinierów, którzy wędrują po świecie ratując życie. Do tego błędy pani Merkel i Europa ma poważny problem. A on wsiada w samolot, odlatuje zadowolony, że… wzmocnił wschodnią flankę NATO. W pribałtyce będzie intensyfikacja współpracy wojskowej, w Polsce, w Bułgarii, Rumunii. Wszystkie te kraje mają jedną cechę – nie graniczą z ISIS, tylko z Rosją, albo są tuż obok.

Czy Rosja będzie z tego zadowolona, czy zmieni przez to swój stosunek do terenów, które zajęła na Ukrainie, czy to nam pomoże we wspólnej walce z terroryzmem, czy pomoże wspólnym działaniom wobec imigrantów? Wątpię. Z puntu widzenia tamtej strony, to nie był szczyt tak bardzo pokojowy… No, ale, żeby wyrobić sobie pogląd w tych sprawach, trzeba się zastanowić, na chwilę zatrzymać się i pomyśleć, bo przekazy medialne są bardzo jednostronne. Jak chcesz się dowiedzie, tego, co chcesz usłyszeć, to wiesz jaką telewizję włączyć. Jak pamiętam „Rzeczpospolitą” Fikusa, to było nie do pomyślenia.

WŁODZIMIERZ CZARZASTY