List do prezesa PiS w sprawie reformy edukacji

dodano 2016-09-06 15:51 w kategorii: Kraj

– Nie może być tak, że rodzice, nauczyciele i dyrektorzy szkół nie wiedzą, w jakim kierunku pójdą zmiany w polskiej szkole – powiedział Tomasz Trela, wiceprzewodniczący SLD. – Minister edukacji odmówiła podania jakichkolwiek szczegółów planowanej reformy w szkołach, argumentując, że mogłyby zostać niewłaściwie zinterpretowane. Przecież to jest tłumaczenie kuriozalne – stwierdził Trela. - Dlatego, postanowiliśmy interweniować "wyżej" – dodał.

Interwencja to list do prezesa Prawa i Sprawiedliwości Jarosława Kaczyńskiego w sprawie udostępnienia władzom samorządowym, które przecież odpowiadają za szkoły podstawowe i gimnazja, założeń planowanej reformy edukacji.

Poniżej prezentujemy treść listu do prezesa PiS:

Łódź, 6 września 2016 r.

Tomasz Trela
Wiceprzewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej

Małgorzata Niewiadomska – Cudak
Wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej w Łodzi

Małgorzata Moskwa – Wodnicka
Radna Rady Miejskiej w Łodzi

Pan
Jarosław KACZYŃSKI

Prezes
Prawa i Sprawiedliwości
ul. Nowogrodzka 84/86
02-018 Warszawa

Ze zdumieniem wysłuchaliśmy wczorajszych relacji z posiedzenia sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży. Słowa minister Zalewskiej, która w dwa miesiące po prezentacji założeń rewolucyjnej reformy szkolnictwa "nie będzie mówić o szczegółach" wzbudzają niepokój i jednoznacznie świadczą o braku przygotowania i działaniu w nikomu niepotrzebnym pośpiechu. My o szczegółach chętnie opowiemy.

Trudno oprzeć się wrażeniu, że od pierwszych minut tej kadencji politycy Pańskiej partii postawili sobie za cel, by po pierwsze zniweczyć efekty pracy ostatnich kilkunastu lat, a po drugie zrobić to szybciej niż trwa wypowiedzenie na głos pytania "a może przemyślimy sprawę?". Po ogłoszeniu realizacji każdego kolejnego pomysłu, słuszne wątpliwości zgłaszane przez dziennikarzy, polityków innych ugrupowań czy mieszkańców, traktowane są jak wroga działalność i sabotaż jedynych słusznych, prawych i sprawiedliwych działań. Panie prezesie: dubito ergo cogito, cogito ergo sum.

Czy politycy PiS boją się pytań i boją się mówić o szczegółach, bo w prawdziwej dyskusji może się okazać, że wymyślone konstrukcje zawierają kardynalne błędy albo sięgają jedynie parteru?

Słowa i postawa minister Zalewskiej i jej resortu to brak szacunku do wyborców, do rodziców, do uczniów i do samorządów. Ogłoszona dwa miesiące temu rewolucja wciąż jest tylko cieniem, zbiorem założeń wymieszanych z plotkami i obawami. To nie jest rządzenie krajem, to jest rządzenie się. Kiedy na egzaminie liczba pytań jest znacznie większa od liczby odpowiedzi, uczeń nie ma szansy go zdać. Minister Zalewska zasłużyła w tym wypadku na tłustą jedynkę.

Panie Prezesie,

zwracamy się do Pana z apelem o stanowczą reakcję i podjęcie odpowiednich działań. Ministerstwo Edukacji Narodowej powinno niezwłocznie opublikować pełne informacje o reformie i udzielić wyczerpujących odpowiedzi na postawione pytania. Samorządy powinny dostać wszystkie wytyczne wczoraj. Rodzice, uczniowie i szkolna kadra muszą wiedzieć, gdzie będą za rok, dwa, pięć lat i jaką drogą będą szli. To jest elementarz rządzenia i trudno nam uwierzyć, że polityk z Pańskim doświadczeniem tego nie dopilnował. Mamy nadzieję, że te błędy zostaną szybko naprawione.