Kulasek: Wznowić mały ruch graniczny z Rosją

dodano 2016-09-08 15:22 w kategorii: Kraj

- Rozmawialiśmy z mieszkańcami powiatów graniczących z Federacją Rosyjską i działającymi tam przedsiębiorcami. Istnieje silna potrzeba, aby przywrócić mały ruch graniczny – powiedział Marcin Kulasek, radny Sejmiku Warmińsko-Mazurskiego podczas konferencji prasowej SLD w dniu 8 września 2016 r. w Warszawie.

Marcin Kulasek stwierdził, iż nie zgadza się z uzasadnieniem stanowiska rządu Beaty Szydło o nie przywracaniu małego ruchu granicznego z Rosją, które opiera się na tezie walki o bezpieczeństwo kraju oraz potrzebie zwalczania przemytu papierosów i paliwa. „Z tym stanowiskiem nie zgadzają się przedsiębiorcy działający w powiatach przygranicznych” – powiedział Kulasek.

- W związku z tym składamy do ministra spraw wewnętrznych i administracji petycję w sprawie wznowienia małego ruchu granicznego – stwierdził Marcin Kulasek, radny Sejmiku Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

- Jak widać Polska może być podzielona na A, B lub C – powiedział Władysław Mańkut, przewodniczący SLD w województwie warmińsko-mazurskim. – Region przy granicy z Federacją Rosyjską, gdzie panuje największa bieda jest traktowany gorzej od innych części kraju, gdzie również obowiązują umowy międzynarodowe o małym ruchu granicznym np. z Ukrainą – stwierdził.

Mańkut podkreślił, iż Sojusz Lewicy Demokratycznej mówi nie dla dzielenia Polaków na lepszych i gorszych, na tych którym wolno swobodnie podróżować i tych, którym nie wolno tego robić. - Teza, iż mały ruch graniczny jest zagrożeniem dla bezpieczeństwa państwa jest absurdalna – powiedział przewodniczący Sojuszu w województwie warmińsko-mazurskim.