Elsner: Najważniejsze jest prawo wyboru

dodano 2016-09-22 15:35 w kategorii: Kraj

- Najważniejsze jest posiadanie prawa wyboru, to nie prezesi Kaczyński, Schetyna i Petru powinni decydować, czy można czy nie można dokonać aborcji. – powiedział Wincenty Elsner, wiceprzewodniczący SLD podczas konferencji prasowej poświęconej projektom ustaw dotyczących aborcji oraz in vitro. – Kobiety powinny mieć prawo wyboru i móc podjąć decyzję, czy przeprowadzić zabieg aborcji – dodał Elsner. - Tą samą sytuację mamy w przypadku in vitro, to młode małżeństwa i pary powinny decydować, czy chcą skorzystać z tej metody leczenia bezpłodności. – powiedział wiceprzewodniczący Sojuszu - In vitro nie ma nic wspólnego z takim czy innym światopoglądem, to procedura medyczna. – podkreślił Wincenty Elsner.

- Projekt prawicy w sprawie aborcji zakłada nacjonalizację narządów rodnych kobiet. – powiedziała Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka prasowa SLD. – Prawica proponuje wsadzanie Polek do więzień za dokonywanie aborcji, pytanie czy tego chcemy. – stwierdziła Żukowska. – Czy dopuszczamy taką myśl, że aborcja w Polsce zostanie zakazana – dopytywała rzeczniczka Sojuszu.

Anna-Maria Żukowska podczas konferencji prasowej 22 września w Warszawie zaapelowała do parlamentarzystów, aby nie zakazywali aborcji w Polsce ze względu na życie i zdrowie kobiet oraz prawo do ich decydowania o własnym ciele. – Powinniśmy myśleć o takich przypadkach, jak w Kielcach, gdzie 12 letnia dziewczynka urodziła dziecko 29 letniemu mężczyźnie. – podkreśliła Żukowska. – Aborcja to ostateczność, przede wszystkim powinniśmy skoncentrować się na edukacji seksualnej i antykoncepcji, ale prawo do usunięcia ciąży powinno obowiązywać – oświadczyła rzeczniczka Sojuszu.

PiS wygasza program dofinansowywania zabiegów in vitro, co oznacza, że pary które będą chciały skorzystać z tej metody będą musiały przeznaczyć od 5 do 11 tysięcy złotych za jeden transfer, czyli próbę wszczepienia zarodka - powiedziała Katarzyna Bernadetta Olszewska, radna SLD na warszawskiej Pradze-Południe, komentując projekt ustawy zmieniającej zasady przeprowadzania procedury in vitro.

Olszewska stwierdziła, iż założenia ustawy o on vitro, która ma być procedowana obecnie w Sejmie zakłada, że może być wprowadzony tylko jeden zarodek i jeżeli implementacja okaże się nieskuteczna i zarodek obumrze, to całą procedurę będzie trzeba przeprowadzić od nowa. Będzie się to wiązało z kolejnymi kosztami oraz ponowną kuracją hormonalną kobiety, co za każdym razem jest sporym obciążeniem dla jej ciała.

- Prawica mówi ludziom jak mają żyć, jak mają postępować i czy mają prawo do szczęścia. – oświadczyła Katarzyna Bernadetta Olszewska. – Apeluję do Sejmu, nie zabierajcie rodzinom prawa do szczęścia, nie ograniczajcie możliwości przeprowadzania zabiegów in vitro – powiedziała radna SLD.