W całym kraju braliśmy udział w protestach ZNP

dodano 2016-10-10 20:00 w kategorii: Ludzie

Tak dla ewolucji, nie dla rewolucji – pod takim hasłem ludzie SLD przyłączyli się do protestów nauczycieli w całym kraju.

- Jesteśmy z Wami, ponieważ nie chcemy, abyście byli zwalniani – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD podczas pikiety ZNP w Warszawie 10 października 2016 r. – Jesteśmy z Wami ponieważ rozsądnie wychowacie nasze dzieci i wnuki – podkreślił szef Sojuszu.

Włodzimierz Czarzasty podczas wystąpienia w trakcie protestu nauczycieli wyraził obawę, że w wyniku reform PiS, w polskiej szkole nie będą potrzebni nauczyciele ale oficerowie polityczni, którzy poddadzą dzieci indoktrynacji.

Obejrzyj całe wystąpienie Włodzimierza Czarzastego podczas pikiety ZNP w Warszawie.

- Zmiany w szkole wprowadzają dzieci w totalny stres, ponieważ nie wiadomo do jakiej szkoły pójdą – powiedziała Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka prasowa SLD komentując reformę oświaty podczas protestu nauczycieli w Warszawie. – W atmosferze chaosu nie ma nauki – podkreśliła rzeczniczka Sojuszu.  – Reforma zrzuca odpowiedzialność za przeprowadzeni reformy na samorządy, a jak coś nie wyjdzie, politycy PiS zawszę będą mogli obwinić właśnie je – dodała Żukowska.

Podczas protestu ZNP we Wrocławiu, wiceprzewodniczący SLD Wincenty Elsner przekazał zebranym nauczycielom wyrazy poparcia i solidarności ze strony Sojuszu Lewicy Demokratycznej w ich walce o utrzymanie miejsc pracy.

- To prawda, że SLD opowiada się za powrotem do jednolitej szkoły podstawowej, ale to nie może automatycznie oznaczać przyzwolenia na chaos i pośpiech we wprowadzaniu przez Prawo i Sprawiedliwość tak zwanej "reformy edukacji" - powiedział Wincenty Elsner.

Wrocław

Łódź