Kongres Lewicy

dodano 2016-11-08 14:29 w kategorii: Informacje

- 19 listopada na Stadionie Narodowym odbędzie się organizowany przez ponad 40 organizacji Kongres Lewicy – powiedział Krzysztof Gawkowski, wiceprzewodniczący SLD podczas konferencji prasowej, która odbyła się 8 listopada w Warszawie. - Kongres został objęty specjalnym patronatem Partii Europejskich Socjalistów oraz Postępowej Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim – podkreślił Gawkowski.

Wiceprzewodniczący SLD zapowiedział udział w Kongresie Lewicy Sergieja Stanisheva, przewodniczącego PES oraz Gianiego Pittelli, przewodniczącego Grupy S&D w PE. Zdaniem Krzysztofa Gawkowskiego Kongres Lewicy ma zadanie zaprezentować ofertę lewicy na przyszłość, a także pokazać, że organizacje postępowe i progresywne, które podzielają idee lewicy mogą ze sobą rozmawiać. - Będziemy dyskutować o gospodarce, polityce społecznej, przyszłości Europy, a także o dobrze zarządzanej Polsce samorządowej, będziemy prowadzić dialog o prawach kobiet, czy też wolnościach obywatelskich – podkreślił wiceprzewodniczący Sojuszu. - Będziemy rozmawiać o wszystkim tym, co jest w Polsce ważne, a o czym rządząca prawica zdaje się zapominać – dodał.

- 19 listopada zapraszamy wszystkich, którzy czują się związani z lewą stroną sceny politycznej, różnimy się w poglądach, ale mamy wspólny cel jakim jest silna lewica w Polsce – podkreślił Krzysztof Gawkowski.

- Jesteśmy bardzo zdeterminowani, aby polska lewica zaczęła mówić wspólnym głosem – powiedział Andrzej Rozenek, z Biało-Czerwonych. - Pragniemy stworzyć wspólny blok, który będzie w stanie się przeciwstawić temu, co dziś proponuje PiS. - dodał. Andrzej Rozenek powiedział, iż lewica powinna przeciwstawiać się państwu, które wyklucza i aby to osiągnąć po lewej stronie sceny politycznej należy zniwelować podziały a nie je tworzyć. - Polska zasługuje na dobrą i nowoczesną lewicę, która nie będzie ze sobą pokłócona – podkreślił lider Biało-Czerwonych. - 19 listopada rozpoczniemy dialog nad nad wspólnym programem dla lewicy - dodał.