Żukowska: Mówimy stanowcze nie dla wykorzystania postaci Romana Dmowskiego do promocji marszu

dodano 2016-11-08 14:53 w kategorii: Ludzie

- Zdecydowanie potępiamy propagowanie poglądów nazistowskich oraz tych, które promowała przed wojną polska endecja – powiedziała Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka SLD odnosząc się do faktu pojawienia się postaci Romana Dmowskiego, jako elementu promocji „Marszu 11 listopada”, którego Sojusz Lewicy Demokratycznej jest współorganizatorem wraz z KOD-em oraz innymi podmiotami politycznymi. - Mówimy stanowcze nie dla wykorzystania postaci Romana Dmowskiego do promocji marszu w dniu 11 listopada – stwierdziła Anna-Maria Żukowska.

Podczas konferencji prasowej 8 listopada br. w Warszawie Żukowska stwierdziła, iż przedstawiciele Komitetu Obrony Demokracji potępiają idee, które głosił Roman Dmowski, takie jak antysemityzm, rasizm oraz nacjonalizm. - Miejsce, w którym rozpoczyna się ten marsz to miejsce symboliczne, plac Narutowicza przypomina postać pierwszego, jedynego zamordowanego, prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej przez zwolennika nacjonalizmu – podkreśliła rzeczniczka SLD.