Prof. Jan Hartman przewodniczącym Komitetu Honorowego Referendum ws. Aborcji

dodano 2016-11-09 14:36 w kategorii: Informacje

- W nawiązaniu do Komitetu z 1993 r., przedstawiamy Honorowy Komitet Referendum ws. Aborcji, funkcję przewodniczącego zgodził się objąć prof. Jan Hartman – powiedziała Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka prasowa SLD podczas konferencji prasowej Komitetu Referendum ws. Aborcji, która odbyła się 9 listopada br. w Warszawie. W skład Komitetu weszli również: Kora Jackowska, prof. Jan Woleński, mec. Ryszard Kalisz, red. Agnieszka Wołk-Łaniewska, Barbara Labuda, prezydent Słupska Robert Biedroń, wiceprezydent Bydgoszczy Anna Mackiewicz, prof. Małgorzata Niewiadomska-Cudak, prof. Joanna Senyszyn, Ryszard Kalisz, wiceprezydent Kalisza Karolina Pawliczak i prezydent Świdnicy Beata Moskal-Słaniewska - 23 lata temu zebrano 1,7 mln podpisów, dziś mamy już 150 tysięcy podpisów a potrzebujemy ich 0,5 mln – podkreśliła Żukowska.

- Na różne sposoby środowiska liberalne i lewicowe próbują zapobiec zaostrzeniu nie tylko prawa do aborcji, ale całego prawodawstwa odnoszącego się do spraw prokreacji, jak np. badań prenatalnych. - powiedział prof. Jan Hartman, przewodniczący Komitetu Honorowego Referendum ws. Aborcji. - Jednym ze sposobów jest zapytanie społeczeństwa w demokratycznej procedurze, w formie referendum, czy chce, aby pozostało tak jak jest, czy też społeczeństwo chce liberalizacji przepisów dotyczących aborcji. – stwierdził Hartman. - Nie chcemy, aby tak wrażliwa kwestia była przedmiotem tajnych i gabinetowych ustaleń pomiędzy biskupami a szefami partii rządzącej – dodał. Prof. Hartman oświadczył, iż „społeczeństwo zasługuje by móc się wypowiedzieć” w kwestii aborcji, skoro i tak na końcu także ta kwestia podlega głosowaniu, chociażby w Sejmie nad projektem ustawy.

- Procedowanie ustawy „Za życiem” oznacza, że PiS chce zakazać aborcji w Polsce w przypadku gdy płód jest trwale uszkodzony – powiedziała prof. Małgorzata Niewiadomska-Cudak, wiceprzewodnicząca Miasta Łodzi. - Dlatego my w naszym referendum proponujemy dwa warianty, albo liberalizujemy dotychczasowe przepisy, albo pozostawiamy je bez zmian, ale to społeczeństwo polskie powinno się w tej sprawie wypowiedzieć – podkreśliła Niewiadomska-Cudak. - Niejednokrotnie partia rządząca mówiła, że chce się wsłuchiwać w głos społeczeństwa, my taką możliwość chcemy stworzyć - podkreśliła.

- Nasze referendum świadczy o tym, że przez 27 lat nie udało się stworzyć państwa gwarantującego prawa i wolność obywateli. W tym wypadku państwa gwarantującego prawo kobiety do decydowania o własnym ciele i życiu. - powiedział Ryszard Kalisz, przewodniczący Stowarzyszenia Dom Wszystkich Polska i członek Komitetu Honorowego Referendum ws. Aborcji. - Artykuł 1 Konstytucji stanowi, że Rzeczpospolita jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli, tak więc niech obywatele się wypowiedzą - podkreślił Kalisz. - Namawiamy do składania podpisów pod wnioskiem o zwołanie referendum, ono jest niezbędne, aby w końcu zagwarantować ochronę praw kobiet - dodał.

Z kolei prof. Joanna Senyszyn, która nie mogła być obecna na konferencji prasowej, dodaje, że PiS-wscy hipokryci chcą zaostrzyć antyaborcyjną ustawę, żeby zlikwidować kilkaset legalnych aborcji rocznie. W sprawie kilkuset tysięcy nielegalnych jest zmowa milczenia. Bez względu na przepisy, aborcje będą zawsze. Zmniejszenie ich liczby wymaga rzetelnej edukacji seksualnej i taniej, skutecznej antykoncepcji. Katoprawica się temu sprzeciwia, bo naprawdę chodzi jej o ubezwłasnowolnienie kobiet i ograniczenie ich praw. SLD nie zgadza się na przedmiotowe traktowanie kobiet. Dlatego proponujemy referendum, aby obywatele mogli się wypowiedzieć w sprawie, która dotyczy praw człowieka!

Podpisz się pod wnioskiem o zwołanie referendum – kliknij tu.