Przemówienie Włodzimierza Czarzastego z okazji Święta Niepodległości

dodano 2016-11-11 19:55 w kategorii: Ludzie

Zachęcamy do zapoznania się z przemówieniem Przewodniczącego Włodzimierza Czarzastego na marszu Kod Niepodległości 11 listopada br z okazji Święta Niepodległości.

Dzień dobry Państwu!

Proszę Państwa, są takie daty w życiu naszego kraju, które łączą! To 11 listopada. To Okrągły Stół. To 4 czerwca, pierwsze wolne wybory. To Konstytucja. To wreszcie wejście Polski do Unii Europejskiej.

Proszę Państwa, są takie osoby w naszym kraju, które łączą! To Daszyński. To Narutowicz. To Zofia Moraczewska. To Cecylia Śniegocka. To Tadeusz Mazowiecki. To Władysław Bartoszewski. To Józef Oleksy.

Proszę Państwa, są takie sprawy, które 11 listopada dał możliwość załatwić! To wolne związki zawodowe. To 8-godziny dzień pracy. To prawa wyborcze dla kobiet. To ubezpieczenia społeczne. Te akurat sprawy wprowadzał lewicowy rząd po 11 listopada!

Proszę Państwa, są takie rządy i są tacy ludzie, którzy chcą nas skłócić! Są tacy ludzie, którzy chcą rządzić Polską poprzez konflikt. Są tacy ludzie, którzy uważają, że są Polacy jednej albo drugiej kategorii, że są sorty Polaków, lepszych i gorszych. I, proszę Państwa, jesteśmy my! Obywatele! Obywatele tacy zwykli, normalni, którzy nie dadzą się zgnoić, którzy nie dadzą się upodlić, którzy nie dadzą się okłamać, którzy nie dadzą się zakrzyczeć.

Niech żyje Polska!

Wolność! Równość! Demokracja!

Wolność! Równość! Demokracja! – Mówię to do Was! Mówię to do innych partii. Partii, które są z nami. Bo dziś partie nie są ważne. Dzisiaj ważni są ludzie! Dzisiaj ważna jest wolność! Dzisiaj jest ważny: Ty, ja, Pan Petru, Pan Komorowski, Pan Schetyna! Sojusz Lewicy Demokratycznej! Wszyscy my!

Wolność! Równość! Demokracja!

Dziękuję!

Oglądaj przemówienie, klikając w link.