Mroczny Protest w Łodzi

dodano 2016-11-16 07:41 w kategorii: Akcje

Przeciwko kompletnie nieprzygotowanej reformie edukacji, SLD wspólnie z Federacją Młodych Socjaldemokratów oraz Związkiem Nauczycielstwa Polskiego zorganizowało Mroczny Protest.

W manifestacji udział wziął, między innymi, wiceszef SLD Tomasz Trela. Jak przekonywał, dzisiejszy protest celowo rozpoczął się już po zmroku. - Nazwaliśmy go metaforycznie "mrocznym", bo to symbolizuje zmiany, które rząd chce wprowadzać w polskich szkołach. Idą mroczne czasy - mówił Trela.

- Dla nauczycieli i uczniów skończy się to fatalnie. Będziemy mieć gigantyczny bałagan. W zasadzie już go mamy, bo sama minister edukacji nie wie, co tak naprawdę chce zrobić. Musimy to jakoś powstrzymać, to nasze zadanie! - apelował Trela. - Anna Zalewska sama, ponad tydzień temu, na posiedzeniu komisji edukacji powiedziała, że jej zadaniem będzie "wykończenie polskiej edukacji" w ciągu 12 lat. To była freudowska pomyłka albo proroctwo, bo do tego właśnie ta minister edukacji zmierza - dodawał.

Trela apelował też do prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego, by powstrzymał działania minister Zalewskiej. - Niech naczelnik Polski oraz nadpremier i nadprezydent przemyśli swój plan! I, zamiast rujnować to, co udało się wypracować w szkolnictwie, środki zgromadzone na reformę przeznaczy na doposażenie szkół. Wszyscy na tym skorzystamy! - nawoływał wiceszef SLD.

Podczas protestu pojawiło się gros dyrektorów z 47 łódzkich gimnazjów - stawiła się większość z nich. Wystąpił także szef łódzkiego Związku Nauczycielstwa Polskiego Marek Ćwiek. Jak przekonywał, reforma resortu edukacji, zakładająca powrót do ośmioletnich podstawówek i likwidację gimnazjów oznaczać będzie masowe zwolnienia nauczycieli.

Czytaj cały artykuł - Kilkaset osób protestowało przeciwko zmianom w edukacji