Woźniak: Apeluję do ministerstwa o odstąpienie od podwyżki akcyzy na sprowadzane samochody

dodano 2016-11-22 20:11 w kategorii: Akcje

Przeciwko podwyżkom akcyzy na importowane samochody protestowali działacze SLD, pikieta odbyła się przed siedzibą Urzędu Wojewódzkiego w Opolu. Ministerstwo finansów chce znacznie podnieść stawki akcyzy uzależniając je od pojemności silnika oraz wieku pojazdu. Sojusz SLD apeluje więc do ministerstwa o odstąpienie od tego "drakońskiego projektu".

- Podatek akcyzowy to de facto podatek od dóbr luksusowych, ale czy można tak traktować 10 -12 letni samochód - powiedział Piotr Woźniak, przewodniczący opolskiego SLD. – W  Polsce kupuje się  około 300 tysięcy nowych aut, a z zachodu importuje się blisko milion używanych samochodów, to pokazuje jak wielką grupę społeczną dotknie ta podwyżka – dodał.

Podczas protestu Piotr Woźniak stwierdził, iż stawki akcyzy, które teraz obowiązują czyli 3,1 procenta dla samochodów importowanych do 2 litra silnika oraz 18,6 powyżej tego uważa za wystarczające, choć i tak wciąż jest to niekorzystne dla podatników.  – Pozwólcie ludziom na zakup samochodu - apelował lider opolskiego Sojuszu, podkreślając, iż podwyższona akcyza może uniemożliwić zakup samochodu.

Protest SLD przed Urzędem Wojewódzkim w Opolu miał także uswiadomić rządzącym, iż podwyżka w akcyzie może negatywnie wpłynąć na branżę motoryzacyjną, która zajmuje się handlem, naprawami oraz dostarcza części zamiennych.