Wziątek: Plany rządzących to karanie funkcjonariuszy, którzy bronili Polski

dodano 2016-12-02 15:25 w kategorii: Informacje

Policja, celnicy, straż pożarna, pogranicznicy, przedstawiciele służb specjalnych, wojsko, żandarmeria wojskowa, służba ochrony kolei, czy też służba więzienna - tylko razem służby mundurowe będą mogły stworzyć jedność w walce o prawdę – powiedział Stanisław Wziątek przedstawiciel SLD na proteście Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP, która odbyła się przed gmachem Sejmu 2 grudnia 2016 r. Protest przedstawicieli służb mundurowych jest wynikiem zapowiedzi rządu Beaty Szydło, z których wynika, iż obcięciu ulegną świadczenia wszystkim emerytom mundurowym, którzy choć jeden dzień przepracowali w okresie PRL. Przedstawiciel Sojuszu, podczas swojego wystąpienia nazwał plany rządu  niesprawiedliwością.  - PiS chce karać, chce represjonować, a wręcz dokonać zemsty na tych, którzy byli aktywni przed rokiem 1990 – podkreślił.

- Sojusz Lewicy Demokratycznej jest zawsze ze służbami mundurowymi, zawsze okazywaliśmy Wam szacunek – powiedział Stanisław Wziątek, były członek Komisji ds. Służb Specjalnych podczas protestu emerytów służb mundurowych. – Plany rządu to nie tylko odebranie uprawnień emerytalnych, ale również odebranie godności funkcjonariuszom, którzy służyli Polsce – stwierdził przedstawiciel SLD. - Nie do zaakceptowania jest fakt, że karani są ludzie pozytywnie zweryfikowani, którzy podpisali kontrakt na pracę w demokratycznej Polsce – dodał. – Nie ma na to zgody SLD – podkreślił Stanisław Wziątek.

W trakcie wystąpienia Wziątek ocenił, że karanie funkcjonariuszy, którzy bronili demokratycznej Polski, jest fałszywą filozofią dzielenia Polek i Polaków na tych, którzy są prawdziwymi obywatelami i ci, którzy nimi nie są, bo służyli Polsce przed 1989 r.