Gianni Pittella ponownie wybrany na przewodniczącego Grupy S&D w PE

dodano 2016-12-07 17:56 w kategorii: Informacje

Jednogłośny wybór dotychczasowego lidera grupy Grupy Socjalistów i Demokratów to silny sygnał o poparciu jakim cieszy się we własnym ugrupowaniu Gianni Pittella, który jest jednocześnie kandydatem do objęcia funkcji Przewodniczącego Parlamentu Europejskiego, w miejsce ustępującego Martina Schulza.

- Chcę podziękować koleżankom i kolegom za ich zaufanie – Gianni Pittella zaraz po głosowaniu w Grupie. -  Moje przekonanie, że zmienimy Unię Europejską, aby ją ocalić wzrosło – podkreślił przewodniczący Grupy Socjalistów i Demokratów w PE. Gianni Pittella stwierdził, iż od 2014 r. jesteśmy świadkami zmiany krajobrazu politycznego w Europie, a Parlament Europejski, jako jedyna demokratycznie wybrana instytucja Unii ma historyczny obowiązek stać się filarem nowej UE „opartej na wzroście, kwestiach społecznych oraz solidarnej polityce migracyjnej. Nowy model zrównoważonego rozwoju winien być oparty na bardziej etycznym systemie politycznym i gospodarczym”.