13 grudnia to nie tylko stan wojenny

dodano 2016-12-12 13:40 w kategorii: Kraj

- 13 grudnia 2002 r. w Kopenhadze, polski rząd zamknął negocjacje związane z przystąpieniem naszego kraju do Unii Europejskiej – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD podczas konferencji prasowej Sojuszu, która odbyła się 12 grudnia 2016 r. – Bohaterem tego dnia był ówczesny premier Leszek Miller, który przewodził tym negocjacjom po stronie polskiej – dodał Włodzimierz Czarzasty.

– Spośród wielu dat związanych z 13 grudnia, ta nie może ulec zapomnieniu – powiedział Leszek Miller, były premier RP podkreślając wagę rozmów, prowadzonych w Kopenhadze, dla historii Polski. Leszek Miller stwierdził, iż dzisiejsza Unia różni się od tej z okresu, w którym Polska wstępowała do wspólnoty. „Pamiętam, że ówcześni  przywódcy cieszyli się, że Unia nabrała drugiego oddechu, że nasz kontynent ostatecznie się zjednoczył” – mówił Miller. Były premier ocenił, iż w dzisiejszej Unii jest wiele niepewności nawet, co do tego czy wspólnota dalej będzie istnieć.

Według byłego premiera Polska winna odpowiedzieć sobie na trzy pytania, dotyczące przyszłości Unii Europejskiej: 1. Geografia UE, czyli czy Unia powinna się rozszerzać, czy też nie? 2. Jak głęboko Unia Europejska ma się integrować? 3. Wokół czego powinna integrować się europejska gospodarka? Według Leszka Millera granice Unii nie powinny być poszerzane, „takie państwa jak Turcja i Ukraina nie mają szans, aby stać się pełnoprawnymi członkami Unii Europejskiej”, integracja UE powinna postępować, a trzonem dalszej integracji winna być strefa euro.

- Donald Tusk jest w tej chwili jedynym polskim politykiem, szeroko rozpoznawalnym w Europie i na świecie i jeżeli rząd Beaty Szydło starałby się storpedować jego kandydaturę na następną kadencję, zachowałby się niezrozumiale – powiedział Leszek Miller, komentując rozpoczynające się rozmowy na temat obsadzenia kluczowych stanowisk w Unii Europejskiej – Przewodniczącego Rady Europejskiej oraz Przewodniczącego Parlamentu Europejskiego, których kadencję niedługo się skończą. – Jako SLD mamy propozycję następującą: nowym przewodniczącym Parlamentu Europejskiego powinien zostać członek frakcji Socjalistów i Demokratów (tej samej, co obecny przewodniczący PE – red.) – Gianii Pittella, który obecnie pełni funkcję szefa frakcji S&D – zaproponował Miller. Były premier namawiał również eurodeputowanych PO do poparcia kandydatury Pitteli, co przyczyniłoby się do zachowania przez Donalda Tuska stanowiska Przewodniczącego Rady Unii Europejskiej, zgodnie z podziałem stanowisk pomiędzy frakcję, do której należy PO - EPP  a frakcją S&D. - Upoważniliśmy eurodeputowanych SLD do rozmów, na rzecz pozostania Donalda Tuska na obecnym stanowisku – powiedział Włodzimierz Czarzasty, który jednocześnie poprał kandydaturę Gianiego Pittelli na funkcję Przewodniczącego Parlamentu Europejskiego.

- SLD ocenia pozytywnie działania PiS w sferze socjalnej, ale zdecydowanie negatywnie oceniamy działania w sferze politycznej: kwestia Trybunału Konstytucyjnego, obcięcie emerytur służbom mundurowym, dekomunizacja ulic, reforma edukacji, czy też polityka zagraniczna rządu budzi nasz sprzeciw  – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD. – Negatywnie oceniamy również sposób w jaki PiS na co dzień sprawuje władzę, a zwłaszcza dominującą arogancję i butę – podkreślił przewodniczący SLD. Włodzimierz Czarzasty stwierdził, że brak zaangażowania SLD w marsz organizowany przez KOD 13 grudnia br., nie oznacza tego, że Sojusz chwali PiS, oznacza to, że SLD nie popiera analogii pomiędzy stanem wojennym, a dzisiejszą sytuacją polityczną. – Gdyby marsz KOD byłby organizowany w innym dniu, wzięlibyśmy w nim udział – powiedział przewodniczący SLD.

- Jeżeli ktoś uważa, że 1981 r. panowała w Polsce dyktatura, to od tego czasu przeszliśmy drogę od dyktatury do demokracji, a w tej chwili przechodzimy drogę od demokracji do dyktatury – powiedział przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty. – Pragnę przypomnieć, że w 1980 r. powstał Naczelny Sąd Administracyjny, w 1982 r. powstał Trybunał Konstytucyjny oraz Trybunał Stanu, a w 1987 r. powstała instytucja Rzecznika Praw Obywatelskich – podsumował szef Sojuszu. Czarzasty stwierdził, że kluczową kwestią dzieląca lewicę i prawicę w Polsce jest ocena wprowadzenia w Polsce stanu wojennego i przywołał sondaż CBOS, w którym 41% Polek i Polaków uznało, że wprowadzenie stanu wojennego było słuszną decyzją, 35% ma odmienne zdanie, "co pokazuje, jak bardzo ta data dzieli". – My jako SLD stoimy na tym samym stanowisku, co 41% procent naszego społeczeństwa – podkreślił przewodniczący SLD. - KOD miał za zadanie łączyć, a nie dzielić – przypomniał Czarzasty. – Inaczej sobie wyobrażam demokrację niż PO czy Nowoczesna, gdzie według nich, każdy powinien mieć taki sam pogląd jak oni – podkreślił.