Liberadzki: Troska o stan państwa prawa powinna nam zawsze towarzyszyć

dodano 2016-12-14 18:07 w kategorii: Informacje

14 grudnia 2016 r. w Parlamencie Europejskim odbyła się debata „Sytuacja w zakresie praworządności i demokracji w Polsce", która została odbyta z inicjatywy Porozumienia Liberałów i Demokratów na rzecz Europy. Pierwotnie debata miała się odbyć 13 grudnia, ale na wniosek Bogusława Liberadzkiego, eurodeputowanego SLD przeniesioną ją na 14 grudnia, aby nie łączyć dyskusji w PE z rocznicą wprowadzenia w Polsce stanu wojennego.

Poniżej prezentujemy treść wystąpienia Bogusława Liberadzkiego, podczas debaty „Sytuacja w zakresie praworządności i demokracji w Polsce":

Troska o stan państwa prawa, demokracji, praw człowieka powinna nam zawsze towarzyszyć i dotyczyć każdego państwa, w równym stopniu, niezależnie od tego jaka partia rządzi. Jestem polskim posłem, wiem, że ¾ Polaków popiera Unię, pokojową, otwartą i solidarna Wspólnotę. Polacy nie zasługują na to by wątpiono w ich wiarę i nadzieje pokładane we Wspólnocie.

Polacy mają prawo do życia w państwie demokratycznym, przestrzegającym swobód obywatelskich, zachowującym ciągłość i poczucie dumy z historii, w którym nie stosuje się odpowiedzialności zbiorowej, w którym prawo nie działa wstecz, w którym działają niezależne sądy, organizacje społeczne.

Rozwaga, umiar, dialog i odpowiedzialność to nasz obowiązek. To powinność rządzących- mają moc robienia dobrych i złych rzeczy, również opozycji krajowej.