SLD: PiS demontuje demokrację

dodano 2016-12-18 20:12 w kategorii: Akcje

Kolejny dzień protestu zjednoczonej opozycji za nami, w niedzielę 18 grudnia 2016 r. wpierw spotkaliśmy się przed siedzibą Trybunału Konstytucyjnego, aby podobnie jak w dzień wcześniej pomaszerować przed Sejm. Demonstrowaliśmy przeciwko łamaniu przez PiS zasad demokracji i parlamentaryzmu w Polsce, w związku z kuriozalną i nieprawomocną procedurą uchwalenia budżetu przez obóz Jarosława Kaczyńskiego.

Ponownie Polki i Polacy nie zawiedli i tłumnie zgromadzili się zamanifestować swój sprzeciw wobec polityki rządu PiS. Podczas demonstracji liderki i liderzy partii oraz organizacji pozarządowych krytykowali niedemokratyczne działania Jarosława Kaczyńskiego oraz jego partii. W imieniu SLD pod siedzibą Trybunału Konstytucyjnego głos zabrał Jerzy Wenderlich, wiceprzewodniczący Sojuszu. - Nigdy nie przyszło mi do głowy, że laska marszałkowska w III RP może posłużyć do garbowania skóry posłom – rozpoczął swoje wystąpienie Wenderlich. Wiceprzewodniczący SLD podczas swojej wypowiedzi przed siedzibą TK ocenił, iż PiS nie przestrzega żadnych standardów demokracji i przytoczył wypowiedź profesora Bartoszewskigo „Warto być przyzwoitym”. -- Nie zawsze zgadzaliśmy się z przewodniczącym Trybunału prof. Rzeplińskim, ale to on przez ostatni rok bronił niezależności Trybunału Konstytucyjnego – podziękował Jerzy Wenderlich kończącemu swoją kadencję przewodniczącemu TK prof. Andrzejowi Rzeplińskiemu. – To co robi obecnie PiS to nie jest demontaż demokracji, to szarpanie demokracji tępym kozikiem! – dodał.

Po zakończeniu wystąpień demonstracja w obronie demokracji, spod siedziby Trybunału ulicami Warszawy, przeniosła się pod gmach Sejmu. W imieniu SLD głos zabrała Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka prasowa Sojuszu. - Różnimy się politycznie, ale jesteśmy dzisiaj „Zjednoczoną opozycją” od lewicy do prawicy, bo umiemy się różnić pięknie! – powiedziała Anna-Maria Żukowska przed parlamentem. - Polska Konstytucja i wolna, demokratyczna Polska w wolnej, demokratycznej Europie - to tradycja i fundament SLD – podkreślił rzeczniczka prasowa Sojuszu. Żukowska zaapelowała do zgromadzonych, aby nie dali „zainfekować sobie mózgów językiem używanym przez Jarosława Kaczyńskiego!”. Liderka SLD przypomniała również wkład Sojuszu w powstanie obecnie obowiązującej konstytucji oraz wejście Polski w struktury Unii Europejskiej.

Dziś ponownie demonstrowaliśmy przeciwko łamaniu demokracji, dziękujemy, że byliśmy dziś razem!