9 stycznia o g.15.00 uczcijmy pamięć Józefa Oleksego

dodano 2017-01-04 17:22 w kategorii: Akcje

Józef Oleksy zmarł 9 stycznia 2015 r. w wyniku ciężkiej choroby nowotworowej. Przyjaciół pragnących osobiście uczcić pamięć byłego premiera RP, zapraszamy w poniedziałek 9 stycznia o godzinie 15.00 na Cmentarz Wojskowy na Powązkach w Warszawie. Wszystkich, którzy nie mogą dotrzeć tego dnia na miejsce spotkania, prosimy o chwilę zadumy.

Oleksy był jednym z ojców polskiej demokracji. Formalnie najwyższą funkcją państwową pełnioną przez Józefa Oleksego była funkcja Marszałka Sejmu. Józef Oleksy urodził się w Nowy Sączu w 1946 roku. Był lewicowym Premierem Rzeczpospolitej w latach 1995-1996. Pełnił wiele funkcji, w tym wicepremiera, ministra spraw wewnętrznych i administracji w rządzie Leszka Millera w 2004 roku. Wielokrotnie zasiadał w ławach poselskich.

Józef Oleksy był również jednym z założycieli Socjaldemokracji RP, a także jednym z inicjatorów przekształcenie SLD w partię polityczną. W latach 2004-2005, pełnił funkcję przewodniczącego Sojuszu Lewicy Demokratycznej, natomiast do dnia swojej śmierci był wiceprzewodniczącym partii.