Liberadzki: SLD odniósł niekwestionowany sukces w Parlamencie Europejskim

dodano 2017-01-20 14:39 w kategorii: Informacje

- Zdobycie funkcji wiceprzewodniczącego Parlamentu Europejskiego, jest dowodem uznania dla naszej pozycji w Parlamencie Europejskim, którą sobie wypracowaliśmy, a także dla polityki krajowej w której namawiamy do spokoju, pokoju i rozwagi - powiedział prof. Bogusław Liberadzki, wiceprzewodniczący PE podczas konferencji prasowej 20 stycznia 2017 r. w Warszawie. – Rządzącym opozycja winna dać prawo do rządzenia, a opozycji należy się szacunek ze strony rządzących – dodał prof. Liberadzki.

Wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego podkreślił, zaangażowanie polskich eurodeputowanych SLD i UP w sprawy Polski na arenie PE, czy podczas debat na temat naszego kraju, czy też podczas codziennej pracy parlamentarnej. – Na nasz wniosek przesunięto debatę o Polsce z 13 na 14 grudnia – stwierdził Bogusław Liberadzki.

- Ta konsekwentna praca spowodowała, iż można było sięgnąć po pozycję drugiego wiceprzewodniczącego Parlamentu Europejskiego – powiedział eurodeputowany SLD Bogusław Liberadzki. – Drugi spośród 14 wiceprzewodniczący ma silną pozycję ponieważ zastępuje przewodniczącego, a kolejność zastępstwa wynika z pozycji uzyskanej w głosowaniu – dodał. Profesor Liberadzki podkreślił, iż minione wybory w Parlamencie Europejskim były „ze wszech miar nietypowe”, ponieważ po raz pierwszy frakcje w PE nie dogadały się, co do wyboru kandydatów na poszczególne funkcje, ponieważ porozumienie pomiędzy socjalistami a chadekami się posypało.

- Z naszego polskiego punktu widzenia, dobrze by było gdyby to porozumienie trwało dalej, aby ograniczyć ryzyka w wyborze Donalda Tuska na drugą kadencję – powiedział wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego Bogusław Liberadzki. – Nasze myślenie jest następujące, im więcej Polek i Polaków w strukturach decyzyjnych Unii Europejskiej, tym lepiej dla Polski – podkreślił Liberadzki.

Podczas swojego wystąpienia eurodeputowany  SLD ocenił, iż PiS wzmocnił swoją pozycję w PE, ponieważ Ryszard Czarnecki utrzymał pozycję wiceprzewodniczącego Parlamentu zdobywając znacznie więcej głosów, niż 2,5 roku temu. – Niekwestionowany sukces odniosło SLD, który dzięki współpracy posłów SLD i UP: po pierwsze zdobył funkcję wiceprzewodniczącego PE, po drugie w pierwszej turze, a po trzecie jest to funkcja drugiego wiceprzewodniczącego – stwierdził Bogusław Liberadzki. 378 głosów oddanych na kandydata SLD oznacza, że ponad 60% głosów, które zdobył pochodziły spoza jego frakcji politycznej. – Dziękuję posłom PO, PSL i PiS, którzy na mnie głosowali – powiedział prof. Liberadzki. - Jako wiceprzewodniczący PE będę chciał się zająć kwestiami finansowymi i gospodarczymi – powiedział Bogusław Liberadzki.

Zdaniem wiceprzewodniczącego PE największym przegranym jest PO, która straciła prestiżowe stanowisko piastowane dotychczas przez Jerzego Buzka – przewodniczącego konferencji przewodniczących komisji PE. Zadaniem polityka piastującego to stanowisko jest rozstrzyganie sporów pomiędzy poszczególnymi komisjami w PE, tak więc jest to jedna z kluczowych funkcji w procesie legislacyjnym. PO utrzymała stan posiadania w komisjach PE.

Podczas konferencji prasowej zapowiedziano wizytę w Parlamencie Europejskim przewodniczącego SLD Włodzimierza Czarzastego , który swoim wystąpieniem zainauguruje konferencję coroczny cykl konferencji Fundacji Europejskich Studiów Postępowych (FEPS), think tanku afiliowanego przy PES, a także spotka się z przewodniczącym Partii Europejskich Socjalistów Sergiejem Stanischewem oraz przewodniczącym frakcji Socjalistów i Demokratów w PE Gianii Pittellą. – Gratuluję Bogusławowi Liberadzkiemu sukcesu -  powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD. – Wygrywa spokój, przewidywalność i rozsądek – dodał Czarzasty.