Liberadzki: 9 marca decyzja w sprawie obsadzenia stanowiska Przewodniczącego Rady Europejskiej

dodano 2017-02-06 15:06 w kategorii: Informacje

- 9 marca odbędzie się spotkanie szefów rządów należących do rodziny socjaldemokratycznej w Europie, plus grecka Syriza stowarzyszona z Partią Europejskich Socjalistów. Podczas tego spotkania zostanie podjęta decyzja w sprawie obsadzenia stanowiska Przewodniczącego Rady Europejskiej  – powiedział prof. Bogusław Liberadzki, wiceprzewodniczący PE podczas briefingu w Sejmie 6 lutego 2017 r. odnosząc się do kwestii reelekcji Donalda Tuska na stanowisku Przewodniczącego Rady Europejskiej. – 9 krajów, w których rządzą socjaldemokraci nie podjęło jeszcze żadnej decyzji w tej sprawie – podkreślił prof. Liberadzki.

Podczas briefingu wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego przedstawił kwestię podziału portfolio wśród wiceprzewodniczących PE. -  Pragnę by moim udziałem była współpraca z parlamentami narodowymi . Wśród wiceprzewodniczących jestem jedynym ekonomistą, także chciałbym zając się również sprawami gospodarczym i finansowymi, w tym współpracą z instytucjami finansowymi – stwierdził  prof. Bogusław Liberadzki.