Żukowska: Zamiast zalesiania mamy wylesianie

dodano 2017-02-22 11:43 w kategorii: Akcje

- Jesteśmy przed Urzędem Dzielnicy Warszawa Śródmieście, gdzie ostatnio dokonała się rzeź drzew, rzeź była możliwa dzięki ustawie „Lex Szyszko”  – powiedziała Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka prasowa Sojuszu i członkini śródmiejskiej organizacji SLD podczas konferencji prasowej SLD Śródmieście 22 lutego 2017 r., która wraz z działaczami protestowała przeciwko przepisom pozwalającym na niekontrolowaną wycinkę drzew. – Minister Szyszko, zwany również „Szyszkodnikiem” zamienia drzewa w trociny – podkreśliła Żukowska. – Trociny nie dadzą nam tego, co jest nam najbardziej potrzebne, czyli tlenu – dodała.

Działacze przynieśli ze sobą kłodę drewna i paczkę trocin, żeby unaocznić proces niszczenia przyrody przez szkodliwe prawo dotyczące wycinki drzew uchwalone 16. grudnia 2016 roku w Sejmie, za którym głosowali wszyscy obecni na sali posłowie.

Podczas konferencji prasowej rzeczniczka prasowa Sojuszu namawiała ministra środowiska Jana Szyszkę oraz cały rząd Prawa i Sprawiedliwości, aby przy przygotowaniach nowelizacji przepisów dotyczących wycinki drzew powrócili do źródeł edukacji, czyli podręcznika - „Geografia XXI wieku” dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych w zakresie podstawowym, skąd mogą zaczerpnąć wiedzę o lasach. – Las traktowany był jako nieograniczone źródło nowych ziem, ale dziś funkcja terenów zielonych uległa zmianie, tereny o najsłabszych glebach są zalesiane, a w lasach prowadzi się racjonalną gospodarkę – czytamy w podręczniku z 2012 r. - W Polsce obecnie 29% kraju jest pokryte lasami, a plany przewidują wzrost zalesiania do 30% powierzchni kraju – Anna-Maria Żukowska przytoczyła kolejny fragment podręcznika. – Czyżby plany Ministerstwa Środowiska uległy w tej dziedzinie drastycznej zmianie? – dopytywała.

- Deforestacja jest zjawiskiem bardzo groźnym, Sojusz Lewicy Demokratycznej sprzeciwia się masowej wycince drzew, która ma obecnie miejsce – oświadczyła rzeczniczka prasowa Sojuszu. – Zanieczyszczone powietrze będzie generować dodatkowe koszty społeczne i finansowe w postaci chorób oraz kosztów na leczenie tychże schorzeń – podkreśliła Żukowska. – Chcemy oddychać czystym powietrzem, chcemy aby nasze dzieci i wnuki też miały w miastach tlen – dodała.

- Odwrócenie fatalnego "Lex Szyszko" musi nastąpić natychmiast, zanim na wióry zostaną przeminione kolejne tysiące drzew – zaapelowali działacze SLD.

Członkowie Śródmiejskiej organizacji SLD po konferencji prasowej udali się do Ministerstwa Środowiska, aby przekazać panu ministrowi Janowi Szyszce podręcznik z zaznaczonym rozdziałem dotyczącym lasów. Oświadczyli także, że zaapelują do Burmistrza Dzielnicy Śródmieście o zrekompensowanie poniesionych strat w drzewostanie i zasadzenie drzew możliwie w najbliższej okolicy skweru na którym zostały wycięte, ponieważ każde drzewo jest na wagę złota, zwłaszcza w centralnej dzielnicy, gdzie gęstość zaludnienia oraz ruch samochodowy są ogromne. Działacze sprawdzą również, czy działka przed urzędem na której dokonano wycinki została reprywatyzowana w legalny sposób.