Elsner: Projekt PiS nie zakłada tworzenia prawdziwej sieci szpitali

dodano 2017-02-23 10:45 w kategorii: Ludzie

-  Negatywnie opiniujemy projekt ministerstwa zdrowia, który w rzeczywistości nie jest projektem utworzenia sieci szpitali –powiedział Wincenty Elsner, wiceprzewodniczący SLD podczas briefingu, który odbył się  w Sejmie 23 lutego 2017 r., a poświęcony był projektowi reformy systemu zdrowia autorstwa PiS. – W celu zilustrowania, o co mi chodzi posłużę się przykładem z dziedziny infrastruktury. Jeżeli chcemy wybudować sieć autostrad, to zaczynamy od planowania potrzeb, czy też wskazania jak mają zostać połączone ze sobą poszczególne autostrady. Minister Radziwiłł zastosował metodę odwrotną, to tak jakby z istniejących już dróg gminnych i wojewódzkich, chciał stworzyć na siłę sieć autostrad – stwierdził wiceprzewodniczący Sojuszu. -  Propozycja ministra to nie jest tworzenie sieci szpitali, to jest na siłę łączenie istniejących już szpitali – podkreślił.

Wiceprzewodniczący SLD podczas swojego wystąpienia wskazał, iż kolejnym argumentem przeciwko projektowi PiS jest zapropnowany sposób finansowania systemu opieki zdrowotnej. – SLD zawsze opowiadał się przeciwko komercjalizacji szpitali, podkreślając, iż pacjent nie może być towarem – oświadczył Elsner. – Przejście szpitali jedynie na finansowanie ryczałtowe może się odbić na jakości świadczonych usług i na ilości przyjmowanych pacjentów, gdyż szpitale nie będą miały żadnej motywacji finansowej – podkreślił.  – To, co należałoby zaproponować to mieszana forma finansowania – dodał Wincenty Elsner.

Polityk Sojuszu wskazał na kolejny błąd w sposobie finansowania szpitali w projekcie PiS. – Przejście na ryczałt szpitali będzie bazować na wynikach finansowych z roku 2015, co oznacza, że placówki, które miały dotychczas kłopoty, nadal będą je miały – stwierdził Wincenty Elsner. – Konkluzja jest prosta, sam pomysł byłby do zaakceptowania, metody wprowadzenia i szczegóły projektu już nie – podkreślił wiceprzewodniczący SLD.