Zbrodniarze na pomnikach

dodano 2017-03-01 09:00 w kategorii: Informacje

Przyszło nam żyć w czasach przełomu i napięć, które dodatkowo są naznaczone sporami o historię naszego kraju. Dzisiejszy świat jest zupełnie inny od tego po wojennej pożodze.  Jednakże to my, ludzie którzy często nie doświadczyli codziennego strachu o swe życie, wystawiamy tamtym czasom swą ocenę. Róbmy to więc rzetelnie i nie ograniczajmy się do czarno-białych opisów, te możliwe są jedynie w filmach, gdzie role dobrych i złych obsadził autor scenariusza.

Obecnie w Polsce budowany jest mit o niezłomnych członkach organizacji tworzących powojenne podziemie zbrojne - krystalicznie czystych i nieskalanych mordem, dzieje się tak przy kompletnym pomijaniu prawdy historycznej. Możemy się różnić w ocenie sensowności podejmowanych przez nich działań, ale aby być rzetelnym należy mówić również o zbrodniach popełnionych przez niektórych z nich, zarówno w trakcie II wojny światowej, jak i po jej zakończeniu.

W każdej dyskusji o naszym kraju spotykamy się jako Polacy, tak więc zwracanie się do oponentów z przesłaniem - „śmierć wrogom ojczyny” i oskarżaniem przeciwników w debacie o zdradę, jest kompletnym niezrozumieniem tego, czym jest wspólnota narodowa. Wszystkim głoszącym te hasła pragniemy przypomnieć, że w Związku Organizacji Wojskowej, organizacji którą w Auschwitz-Birkenau tworzył rotmistrz Witold Pilecki, działał i współpracował z Pileckim - Stanisław Dubois, polityk i poseł Polskiej Partii Socjalistycznej, człowiek, którego dzisiejsi narodowcy nazwaliby „lewakiem” i oskarżyli za te poglądy o zdradę ojczyzny.

Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” coraz bardziej przypomina  komiksową rzeczywistość, która nie wytrzymuje spotkania z prawdą historyczną „Ogień”, „Klinga”, „Grot”, czy też „Bury” te pseudonimy, które do dziś w wielu miejscach w Polsce budzą grozę i przywołują strach z powodu popełnionych przez nich zbrodni.

Świętowanie organizacji tworzących powojenne podziemie zbrojne, bez wspomnienia czarnych kart z ich działalności, to demonstracja pogardy dla ich ofiar. W tym wypadku milczenie wręcz oznacza cichą zgodę na działania, które podejmowali.

Nie zamierzamy milczeć! Zawsze będziemy przypominać i piętnować zbrodnie dokonane przez ludzi tworzących powojenne podziemie zbrojne. Nasze oburzenie wobec zbrodni popełnionych przez część tego środowiska, nie oznacza, że nie jesteśmy wstanie zrozumieć pokolenia polskich Kolumbów, którym przyszło żyć w Polsce w systemie, którego nie byli w stanie zaakceptować.

Zwracamy się do wszystkich tych, dla których dzisiejsze święto jest ważne - jeżeli chcecie godnie uczcić tych, których zwiecie bohaterami nie stawiajcie ich w jednym rzędzie z mordercami i kanaliami!