Żukowska: Nikt w obecnym Sejmie nie broni praw człowieka

dodano 2017-03-23 15:09 w kategorii: Kraj

- Sejmowa Komisja ds. Petycji odrzuciła w całości projekt ustawy SLD „O planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży”, który dotyczył liberalizacji przepisów aborcyjnych, refundowania in vitro z budżetu państwa, czy też kwestii związanych z edukacją seksualną – oświadczyła Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka prasowa Sojuszu podczas briefingu prasowego w Sejmie 23 marca 2017 r. -  Nie ma co się łudzić, że prawicowy Sejm będzie walczył o prawa człowieka, czy też o prawa kobiet – podkreśliła Żukowska. – Bardzo smuci postawa posłanek i posłów PO i rzekomo Nowoczesnej, którzy na „Czarny Protest” się wybiorą, pomachają parasolką, ale jeżeli trzeba zagłosować to tych głosów nie ma – dodała.

Rzeczniczka prasowa SLD podczas swojej wypowiedzi oświadczyła, iż Sojusz dalej będzie składał za pośrednictwem Komisji Petycji projekty ustaw do Sejmu, zadeklarowała również, że po powrocie partii do Sejmu projekt ustawy „O planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży” powróci pod obrady parlamentu.

- W Polsce nie broni się praw kobiet – oświadczyła Katarzyna Bernadetta Olszewska podczas briefingu prasowego w Sejmie, powołując się na głosowanie przeciw lub wstrzymanie się od głosu wszystkich polskich eurodeputowanych, prócz tych z lewicy, w głosowaniu nad rezolucją Parlamentu Europejskiego w sprawie równości kobiet i mężczyzn. Przypomniała równocześnie, iż eurodeputowani należący do Grupy Postępowego Sojuszu Socjalistów i Demokratów w PE: Lidia Geringer de Oedenberg, Profesor Adam Gierek, Bogusław Liberadzki (SLD), Krystyna Łybacka (SLD), Janusz Zemke (SLD) głosowali za przyjęciem rezolucji.

14 marca 2017 Parlament Europejski przyjął rezolucję dotyczącą równości kobiet i mężczyzn w Unii Europejskiej - „Równość kobiet i mężczyzn w UE w latach 2014–2015”. Dokument mówi o konieczności działań na rzecz równouprawnienia kobiet i mężczyzn w każdej dziedzinie życia, wymienia: praca, świadczenia socjalne, przemoc fizyczna, psychiczna i seksualna, rozwój zawodowy i opieka nad dziećmi, udział w polityce i zarządzaniu. Rezolucja wspomina także o ochronie osób LGBTI (z ang. Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersexed).  Paragraf rezolucji w sprawie równości kobiet i mężczyzn, który wzbudza najwięcej emocji brzmi następująco:

„38. wzywa Komisję i państwa członkowskie, by uwzględniły środki służące ochronie kobiet i osób LGBTI przed molestowaniem w miejscu pracy; wzywa Komisję do zmiany obecnej decyzji ramowej UE w sprawie zwalczania pewnych form i przejawów rasizmu i ksenofobii za pomocą środków prawnokarnych, by uwzględniała ona seksizm, przestępstwa z nienawiści oraz podżeganie do nienawiści ze względu na orientację seksualną, tożsamość płciową i cechy płciowe;”.

- Lista hańby PO oraz Nowoczesnej się powiększa, ponieważ nikt w obecnym Sejmie nie broni praw człowieka – podsumowała Anna-Maria Żukowska.