Krótka historia studiów Marka Joppa na uczelni Tadeusza Rydzyka

dodano 2017-03-26 12:30 w kategorii: Ludzie

- Dzisiaj miałem rozpocząć podyplomowe studia z Ochrony Środowiska na Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, czyli na uczelni ojca dyrektora Tadeusza Rydzyka. Niestety nie rozpocznę  – napisał na swoim profilu na Facebook-u Marek Jopp, radny SLD.

Pomimo pisma informującego o przyjęciu w poczet studentów na kierunek studiów, który otrzymał dofinansowanie z budżetu państwa, Marek Jopp zamiast na zajęcia, został zaproszony na spotkanie z panią dziekan, która oznajmiła „ że najwyższe władze Uczelni, oczekują jednak ode mnie zaświadczenia od proboszcza. Dopóki go nie dostarczę, dopóty to nie będę mógł studiować – opisuje całe zajście Jopp.

- Rozumiem, że jest to prywatna uczelnia i mogą żądać zaświadczenia nawet od biskupa, ale nie na kierunki opłacane z publicznych środków – oświadczył radny SLD. - Na pewno tak tej sprawy nie zostawię. Będę szukał sprawiedliwości w sądzie, a jeśli jej w Polsce nie znajdę, to jest jeszcze Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu – podkreślił Marek Jopp.