Czarzasty: Zostaniemy w ogonie, a nie w szpicy

dodano 2017-03-28 12:28 w kategorii: Informacje

- Polska stworzyła wokół siebie takie warunki, że część Unii Europejskiej zaczęła myśleć o Polsce, że ta chce z tej Unii wyjść – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD w programie „Gość Poranka” na antenie TVP Info 28 marca 2017 r., komentując szczyt Unii Europejskiej w Rzymie. – W związku z tym, jeżeli ktoś podpisuje wspólną deklarację to znaczy, że chce zostać. I na tym polega wzmocnienie Polski, wrzeszczcie wszyscy odetchnęli, ponieważ  nie za bardzo było wiadomo, co nasz rząd chce Polakom i Europie przekazać – oświadczył Czarzasty. – 28 państw powiedziało – to jest projekt, którym jesteśmy zainteresowani, to jest projekt, który się powinien rozwijać i Polska w nim jest – dodał.

Przewodniczący SLD podkreślił, iż lewica zawsze była przeciwko Unii Europejskiej dwu prędkości, ale nie można przejść obojętnie, iż te dwie prędkości nie są faktem. – W 2015 r. kraje spoza wspólnej waluty euro, miały 30% PKB całej Unii Europejskiej, w roku 2020 poza strefą euro powstanie zaledwie 15% PKB UE – podsumował Włodzimierz Czarzasty. -  Jeżeli zostaniemy wśród tych 15%, to zostaniemy w ogonie, a nie w szpicy – dodał.

Oglądaj całą rozmowę z przewodniczącym SLD, kliknij tu.