Żukowska: Unia, aby przetrwać musi ewoluować

dodano 2017-03-26 09:19 w kategorii: Informacje

- Szczyt ważny dla Polski, dla Europy i dla Sojuszu Lewicy Demokratycznej, który miał szczęście Polskę do Unii wprowadzić – powiedziała Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka prasowa SLD w programie „Proste pytanie”, komentując szczyt Unii Europejskiej w Rzymie, który przypominał 60 lat historii UE i wyznaczał dalsze kierunki rozwoju wspólnoty. – To jest 60-lecie instytucji, która spowodowała min. że mamy pokój w Europie – dodała Żukowska. – Unia, aby przetrwać musi ewoluować, naszym zdaniem powinna być bardziej pro socjalna i prodemokratyczna, rządy powinny mięć większy wpływ oraz należy rozważyć czy eurodeputowani nie powinni mieć własnej inicjatywy uchwałodawczej – podkreśliła

Rzeczniczka prasowa SLD w swoim wystąpieniu na antenie Nowa TV oceniła, iż rząd PiS nie umie walczyć o polskie interesy w Unii Europejskiej, czego przykładem była niepotrzebna ofensywa polityczna w sprawie "Deklaracji Rzymskiej", w której znalazły się zapisy interesujące polski rząd, ale ten i tak groził, że jej nie podpisze – Nie ma, co się kopać z koniem w sprawie naprawdę nieistotnej, chyba tyko po to, aby tupnąć nogą i pokazać, ja tu jestem żółta pszczółka przyleciałam – stwierdziła Anna-Maria Żukowska.

Oglądaj cały program „Proste pytanie”, kliknij tu.