Wzrasta poparcie dla liberalizacji przepisów antyaborcyjnych

dodano 2017-03-30 18:23 w kategorii: Informacje

23 września 2016 r. Sejm odrzucił obywatelski projekt ustawy liberalizujący prawo do przerywania ciąży komitetu „Ratujmy Kobiety”. 23 marca 2017 r. Sejmowa Komisja ds. Petycji odrzuciła w całości projekt ustawy SLD „O planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży”, który dotyczył liberalizacji przepisów aborcyjnych, refundowania in vitro z budżetu państwa, czy też kwestii związanych z edukacją seksualną. Wniosek o odrzucenie tego projektu poparły również posłanki i posłowie PO i Nowoczesnej.

W tych dniach bardzo dobitnie przekonaliśmy się, co oznacza brak reprezentacji lewicy w Sejmie.

Cieszy nas, że nasza praca nie idzie jednak na marne, ponieważ poglądy Polek i Polaków wobec aborcji zdecydowanie się liberalizują. W najnowszym sondażu IPSOS dla OKO.press (wykonany w dniach17-19 marca, metodą CATI [telefonicznie], na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie 1001 osób), aż 42 proc. badanych chciałoby złagodzić obecną ustawę antyaborcyjną, we wrześniu 2016 r. poparcie dla liberalizacji przepisów dotyczących przerywania ciąży popierało jedynie  37% respondentów.

Oświadczamy, iż po powrocie do Sejmu, Sojusz Lewicy Demokratycznej ponownie złoży  projekt ustawy „O planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży” pod obrady parlamentu.