Łybacka: Rodzice i samorządowcy mają największy ból głowy

dodano 2017-03-31 17:42 w kategorii: Informacje

- Rzeczywiście byłam bardzo krytyczna wobec gimnazjów, ale podkreślałam to wielokrotnie, krytycyzm nie oznacza zgody na rewolucję - powiedziała Krystyna Łybacka, eurodeputowana SLD oraz była minister edukacji, na antenie Polsat News, odpowiadając na pytanie związane z wprowadzaną przez rząd PiS reformą edukacji. – Minęło wiele, wiele lat w międzyczasie wprowadzono, poprzez pracę z nauczycielami, wiele sposobów na zjawisko, które było jednym z najbardziej palących w gimnazjach, a mianowicie zjawisko przemocy – stwierdziła Łybacka. – Nauczyciele nauczyli się pracować z młodzieżą w trudnym wieku – dodała.

Eurodeputowana SLD w swojej wypowiedzi w programie Polsat News przypomniała, że była również krytyczna wobec  „modułu podziału: 6 lat – 3 lata i potem 3 i 4, ale to wszystko był bodziec do dyskusji” o dzisiejszym stanie systemu oświaty w Polsce. – Natomiast to, co dzieje się w tej chwili, to jest to oświatowa rewolucja, która dotyka rodziców, dzieci, nauczycieli, a także samorządowców – oceniła była minister edukacji. – W tej chwili to rodzice i samorządowcy mają największy ból głowy – dodała.

- Proszę pamiętać, że obecna podstawa programowa rodziła się poprzez liczne korekty przez kilkanaście lat – stwierdziła Krystyna Łybacka. – W tej chwili nowa podstawa programowa powstała w przeciągu roku, a wielu naukowców wycofało się z pracy nad nią, aby nie firmować jej swoim nazwiskiem – podkreśliła.

Oglądaj całą rozmowę z eurodeputowaną Krystyną Łybacką, kliknij tu.