Czarzasty: Nie widzę w tej chwili możliwości dyskusji na temat zmiany konstytucji

dodano 2017-04-05 08:40 w kategorii: Informacje

- Jestem dumny z obowiązującej konstytucji – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD w audycji „Debata Jedynki”, w której podsumowano 20 lat funkcjonowania Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej i zastanawiano się, czy konieczne są zmiany w jej zapisach. - Wykonali dobrą robotę. I ta dobra robota broniona jest teraz przez prodemokratyczne siły – podkreślił Czarzasty.

Przewodniczący Sojuszu podczas swojego wystąpienia na antenie Polskiego Radia Program 1 przypomniał, że przewodniczącymi komisji konstytucyjnej byli kolejno: Aleksander Kwaśniewski, Włodzimierz Cimoszewicz i prof. Marek Mazurkiewicz, wszyscy związani z SLD. Odnosząc się do dyskusji o ewentualnych zmianach w ustawie zasadniczej Włodzimierz Czarzasty powiedział: „Jako szef SLD nie widzę w tej chwili możliwości dyskusji na temat zmiany konstytucji, bo oceniam, że rządzący obecnie ludzie  nie chcieliby w sposób  spokojny jej zmieniać, tylko raczej po to, by przejąć jeszcze większą część władzy”.

Posłuchaj całej debaty, kliknij tu.