Pamięć o generale Karolu Świerczewskim

dodano 2017-04-01 09:45 w kategorii: Akcje

Nie ma dnia by w serwisach informacyjnych nie podawano wiadomości o prowokacjach Ukraińców w stosunku do Polski. Ten temat przerabialiśmy już w latach 1943-1947. To wtedy nacjonaliści z OUN, UPA postawili sobie za cel stworzenie samoistnej Ukrainy na terenach południowo- wschodniej Polski. Wiedzieli, że władza radziecka nie pozwoli na podobne fanaberie na Ukrainie, uważali że Polska mimo wejścia w strefę wpływów ZSRR jest wielokrotnie bardziej liberalna niż Rosjanie. Zaczęło się od mordowania Polaków na Wołyniu, a kończyło na lubelszczyźnie i w szczególnie okrutny sposób w Bieszczadach. 28 marca 1947 roku odwiedził je wiceminister obrony generał Karol Świerczewski "Walter". Na własną prośbę postanowił odwiedzić najbardziej na południe wysuniętą placówkę WOP w Cisnej, Niestety w Jabłonkach czekała go zasadzka sotni Chrinia. Na dodatek jeden z samochodów ochraniających generała zepsuł się, więc ochrona była iluzoryczna.

Różne są opinie o generale, jedno nie podlega dyskusji, nie krył się po rowach za samochodem lecz na stojąco dowodził nielicznymi żołnierzami. Swoją odwagą zaimponował wcześniej Ernestowi Hemingwayowi, który opisał go w powieści "Komu bije dzwon" dotyczącą walk w Hiszpanii. W Polsce autorka beletrystycznej biografii generała nazwała go "człowiekiem który się kulom nie kłaniał". To też była prawda.

1 kwietnia pamięć generała, żołnierzy zamordowanych przez sotnie Chrinia i Burłaka w Bystrem i milicjantów z Cisnej zamordowanych przez ukraińskich nacjonalistów uczcili członkowie SLD z przewodniczącym Wiesławem Bużem i sekretarzem Wiesławem Stebnickim, członkowie Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, milicyjni i policyjni emeryci oraz Berlingowcy.

Żadne zakłamywanie historii ze strony pseudo historyków z IPN na nic się nie zda. Prawda prędzej czy później wyjdzie na wierzch, a my będziemy robić wszystko by tak się stało.

Uroczystość jak i wyjazd zostały zorganizowane przez Zespół Inicjatyw Historyczno – Patriotycznych przy podkarpackiej Radzie Wojewódzkiej SLD dzięki ciężkiej pracy Wiceprzewodniczącego Podkarpackiej Rady Wojewódzkiej w Rzeszowie kolegi Jerzego Filipka za co serdecznie dziękujemy !