Liberadzki: Frekwencja we Francji godna pozazdroszczenia

dodano 2017-04-24 06:10 w kategorii: Informacje

- Wydaje się, że we Francji te wahadło poszło w kierunku stabilności i normalności – ocenił Bogusław Liberadzki, wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego komentując sondaże exit poll po pierwszej turze wyborów prezydenckich we Francji w programie "Gość Wiadomości" 23 kwietnia 2017 r.

– Dlaczego tak sądzę? Po pierwsze frekwencja, która wyniesie około 80% uprawnionych do głosowania, jest to wynik godny pozazdroszczenia – podkreślił Liberadzki. – Po drugie nie ma w ostatnich dniach takiego momentu, kiedy byśmy powiedzieli „była strzelanina, Francuzi się wystraszyli", chyba jest wręcz odwrotnie – stwierdził. – Idziemy, głosujemy, wybieramy – dodał.

Wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego na antenie TVP Info wyraził przekonanie, iż w przypadku sukcesu Emmanuela Macrona politykę gospodarczą Francji będzie można określić, jako nowoczesny liberalizm połączony z wrażliwością społeczną. – Macorn będzie uprawiał może nie protekcjonizm, ale ochronę i my już tego doświadczyliśmy – oświadczył Liberadzki i przypomniał francuskie żądania, aby polscy przewoźnicy zaczęli płacić kierowcom stawki godzinowe obowiązujące we Francji.

Oglądaj cały program "Gość Wiadomości". kliknij tu.