Blogosfera

Joanna Senyszyn: Prezerwatywy jako element cywilizacji życia

Data dodania: 2013-12-01 17:12

Obchodzony 1 grudnia Światowy Dzień Walki z AIDS pełni przede wszystkim funkcję edukacyjną. Podejmowane tego dnia akcje mają na celu uświadomienie, zwłaszcza młodym, że nie wolno podejmowawać ryzykownych kontaktów seksualnych, a takie są wszystkie nowe kontakty bez użycia prezerwatywy. Obywatele! Zapamiętajcie: PREZERWATYWA JEST ELEMENTEM CYWILIZACJI ŻYCIA, BO JE RATUJE.

W 2012 r. w Polsce zgłoszono 1019 nowo wykrytych zakażeń HIV, 144 zachorowania na AIDS oraz 49 zgonów osób chorych na AIDS. Natomiast od początku wdrożenia badań, tj. od 1985 r. do 31 grudnia 2012 r. zakażenie HIV stwierdzono u 16314 obywateli Polski, z czego 2848 zachorowało na AIDS, a 1185 chorych zmarło. Szacuje się, że nawet 70 proc. zakażonych HIV nie wie o swoim zakażeniu i tym samym nie jest ujmowanych w statystykach.

W strukturze zakażeń, według podanych przyczyn, dominujące są zakażenia w związku z używaniem narkotyków (5946 osób). 1099 osób zaraziło się poprzez kontakt heteroseksualny, a 1590 poprzez kontakt homoseksualny pomiędzy mężczyznami. W pozostałych przypadkach pacjenci nie ujawnili prawdopodobnej drogi zakażenia. Brak wiedzy dotyczącej dróg szerzenia się HIV nie pozwala odpowiedzieć na pytanie o przyczynę gwałtownego wzrostu liczby zakażeń HIV w Polsce w ostatnich latach. Ogranicza to możliwości odpowiedniego ukierunkowania środków przeznaczanych na profilaktykę HIV.

W Polsce statystycznie każdego dnia dwie osoby dowiadują się o zakażeniu wirusem HIV. Są to zazwyczaj zakażenia, których można uniknąć, stosując odpowiednią profilaktykę. Tylko co czwarta osoba zakażona HIV jest w Polsce kobietą. To o połowę mniej niż na świecie. Zakażeniu ulega coraz więcej osób heteroseksualnych, bez narkomanii dożylnej w wywiadach. Obserwuje się także wzrost zakażeń w populacji mężczyzn mających kontakty seksualne z innymi mężczyznami (MSM). Osoby te zakażają się poprzez ryzykowne kontakty seksualne, często połączone ze stosowaniem środków psychoaktywnych.

Wspólną cechą epidemii na całym świecie jest fakt, że HIV dotyka głównie młodych. Prawie 40 proc. żyjących z HIV na świecie jest w wieku 15-24 lata. W Polsce jest podobnie. 7 proc. wszystkich zakażeń wykrywa się u osób poniżej 20. roku życia, a kolejne 46 proc. u osób w grupie wiekowej 20-29 lat. Dominującą grupę (84 proc.) wśród zakażonych HIV i chorych na AIDS w Polsce stanowią osoby w wieku 20-49 lat.

W Polsce występuje zapotrzebowanie na profilaktykę, w tym na informację o HIV/AIDS. Należymy do państw Unii Europejskiej, które w przeliczeniu na głowę mieszkańca, przeznaczają najmniej na profilaktykę. Wg ECDC, w 2006 r. w Polsce było to zaledwie 0,05 Euro, czyli 20 gr. na 1 mieszkańca. Państwo woli dawać na Kościół niż na przeciwdziałanie epidemii AIDS.

Zobacz profil polityka: Joanna Senyszyn