Blogosfera

Kraj dla wybranych!

Data dodania: 2016-07-24 18:37

Kraj dla wybranych!

W ubiegłym tygodniu Sejm debatował nad projektem ustawy autorstwa PiS dotyczącym wzrostu wynagrodzeń dla najważniejszych stanowisk w państwie. Zapisy proponowanej ustawy są szokujące. Pensje prezydenta, premiera, wicepremierów, ministrów, wiceministrów, sekretarzy i podsekretarzy stanu, wojewodów, wicewojewodów, prezesa NBP, prezesa NIK wzrastają średnio o 50 procent. Jeśli Naród jeszcze nie otrzeźwiał i nie widzi jakie rządzący mają intencje to najwyższy czas na przebudzenie. Emerytom w marcu podniesiono świadczenia o 2 zł. Płaca minimalna ma wzrosnąć od przyszłego roku o symboliczne 150 zł brutto. Na temat kwoty wolnej od podatku, dającej realny wzrost wynagrodzeń rząd milczy. Na podwyżki czekają m. in. pielęgniarki, nauczyciele akademiccy, lekarze rezydenci. Rząd nie dostrzega potrzeb emerytów, rencistów, a zwłaszcza pracujących, nie reaguje na ich słuszne postulaty. Natomiast w perfidny sposób podnosi zarobki o kilka, a nawet o kilkanaście tysięcy złotych dla swoich w administracji rządowej. Co tak naprawdę miał na myśli Prezydent RP wypowiadając słowa „ Ojczyznę dojną racz nam wrócić Panie”? Czyżby liderzy PiS zeszli z obłoków i uświadomili sobie, że ta kadencja to pierwsza i ostatnia z niekontrolowanym dostępem do koryta? Po druzgocącej krytyce opozycji oraz opinii publicznej PiS podobno pracuje nad nowym projektem ustawy. Póki co nikt nie wie, czego będą dotyczyły zapisy, być może dalszego  wzrostu uposażeń dla wybranych.

Stanisław Szałajko

Wiceprzewodniczący RW SLD