Łódzka Rada Sportu w nowym składzie

Łódzka Rada Sportu rozpoczęła dziś nową kadencję, w której pracować będzie w 15-osobowym składzie. Pierwsze posiedzenie już w połowie sierpnia. Nowy skład Rady zaprezentował wiceprezydent Łodzi Tomasz Trela.

Cztery lata temu z panią prezydent Hanną Zdanowską powołaliśmy pierwszą w historii Łodzi radę sportu. To była bardzo dobra decyzja. Rada to ciało, które doradza prezydentowi we wszystkich kluczowych decyzjach. Tych w sporcie jest bardzo dużo, począwszy od decyzji o sposobie i podziale środków finansowych na drużyny ligowe oraz na wsparcie szkolenia sportowego, poprzez budowę infrastruktury sportowej, a skończywszy na organizacji imprez. Rada to również zespół bardzo zaangażowanych ludzi, którzy są cenieni nie tylko na łódzkiej arenie, ale też w kraju i poza jego granicami. Dlatego postanowiliśmy powołać radę drugiej kadencji, która w połowie sierpnia odbędzie inauguracyjne spotkanie. Podczas tego posiedzenia zostanie wybrana osoba kierująca radą. Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie się układała równie dobrze jak w pierwszej kadencji. Nie zawsze się zgadzaliśmy, ale dochodziliśmy do kompromisów - powiedział wiceprezydent Łodzi Tomasz Trela.

15-osobowy skład nowej Rady Sportu wybrany został spośród 30 kandydatów zgłoszonych przez instytucje i organizacje sportowe z terenu Łodzi. Ośmiu jej członków zasiadało już w pierwszej kadencji Rady, a siedmioro to nowi członkowie.

Staraliśmy się, aby w ŁRS była reprezentowana każda dyscyplina i każdy liczący się klub sportowy. Szkoda, że nie ma w tym gronie przedstawicieli Widzewa, jednak z tego środowiska nie została zgłoszona żadna kandydatura. Zaprosimy jednak nową panią prezes Widzewa na posiedzenie rady i mamy nadzieję, że na tych spotkaniach będzie już stałym gościem - podkreślił wiceprezydent Trela.

Jak podkreślał były już przewodniczący Rady, jej powołanie zaowocowało najlepszymi wynikami sportowymi w historii łodzi. Przyczyniło się też do rozbudowy infrastruktury sportowej i organizacji wielu imprez, również tych na skalę europejską i światową. Przedstawiciele Urzędu Miasta Łodzi zauważyli z kolei, że członkowie Łódzkiej Rady Sportu minionej kadencji byli wyjątkowo aktywni, a ich prace były niezwykle merytoryczne.

Łódzka Rada Sportu w nowym składzie

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!